Pravilna izmjena antifriza

Share

antifrizDa je antifriz tekućina za prijenos topline koja služi za zaštitu hladnjaka i samog motora od korozije, ljetnog zakuhavanja i smrzavanja zimi, čuva brtve i semeringe u sustavu hlađenja...to već znamo (više - manje). Ovdje će biti opisan postupak kako pristupiti pravilnoj izmjeni antifriza. Naravno razni prijedlozi, iskustva dobro će doći, pa stoga slobodno putem komentara nadopunite ovaj članak u svrhu što boljeg informiranja ljudi.

Antifriz se mijenja nakon dvije godine uporabe, obično prije početka smrzavice. Stoga je sad najbolje vrijeme da napravite izmjenu antifriza dok još ima malo sunca.

Krećemo od pretpostavke da imate kupljen "ispravan antifriz" i da ste upućeni o mogućim reakcijama koje mogu nastati miješanjem različitih vrsta antifriza. Prvo je potrebno stari antifriz ili vodu ispustiti dok je motor mlak.

 

Bilo bi dobro prije početka ručicu grijanja u kabini otvoriti na maximum, kako bi tekućina istekla i iz hladnjaka grijača kabine. Prvo se odšarafi čep za dolijevanje na posudi. Čepovi za ispuštanje nalaze se na bloku motora i na hladnjaku. Treba odviti oba i pustiti da tekućina isteče. Tamo gdje nema čepa ili ga ne možete naći ili je težak pristup, odvoji se donje gumeno crijevo hladnjaka, kroz koga onda isteče tekućina i iz hladnjaka i iz bloka. Neki nakratko upale motor, kako bi pumpa vode istjerala još prisutnu tekućinu.

 

Premda se kod izmjene antifriza skida i čep na bloku motora, većina ga ne skida jer se zapeće i zna puknut ili ne brtvi kasnije kad se stavi nazad.

Mali dio rashladne tekućine uvijek će se zadržati u sustavu. Upravo iz razloga što uvijek će dio tekućine se zadržat u sustavu, mnogi pedantniji vozači rade slijedeće: stari antifriz van, stave destiliranu vodu unutra, voze se neko vrijeme, opet sve van iz sustava, ponovo destilirana voda unutra, ponovo vožnja, opet sve van iz sustava i  tek onda novi antifriz unutra. U video prilogu koji slijedi prikazan je najbolji način izmjene, gdje u nekoliko navrata prije nego sipamo antifriz u sustav ponovimo postupak čišćenja sustava.

 

Kada ste gotovi sa sipanjem novog antifriza važno je još odzračiti sustav, odnosno stjerati zrak iz sustava (postoje šrafi za odzračivanje). Taj postupak se radi kad je automobil upaljen.

Cijene goriva INA (18.06.2013)
Eurosuper BS 95
Eurosuper BS 95 Class
Eurosuper BS 98
Eurodizel BS
Eurodizel BS Class
Autoplin (UNP)
Autoplin - autocesta
 
Marka automobila
Mjenjač
Tip motora

Ukupno recenzija: 27