Mazda 323 S 2.0 DITD

Mazda 323 Sedan Godina proizvodnje:2000
Mjenjač:ručni - 5 stupnjeva
Vrsta motora:diesel
Snaga motora:66kW / 90KS
Kilometraža:150 000
Gume:185 65 15

Potrošnja

  grad: 7 l / otvoreno: 5 l / kombinirano: 6 l

Ocjene za Mazda 323 S 2.0 DITD

Motor / mjenjač: 
Performanse: 
Troškovi održavanja: 
Udobnost: 
Komfor: 
Potrošnja: 
Design interijer: 
Design eksterijer: 
Uloženo / dobiveno: 

Troškovi održavanja

  Kao i kod svih "Japanaca" troškovi održavanja su veći nego kod europskih vozila u klasi.
  Djelovi mijenjani na autu, preventivno na 130 000, su:
  zupčasti remen - 700 kn
  klizači remena 2kom - 600kn
  pumpa vode - 1050kn
  natezač remena- 900kn

  Vidi se da djelovi nisu baš jeftini, no poznata je stara izreka - najjeftinije je održavati automobil koji se ne kvari, a mazda 323 je prema dosadašnjim iskustvima vozača - "dosadno pouzdana". Na tržištu se pojavljuje puno zamjenskih djelova čime se održavanje bitno pojeftinjuje, no pouzdanost i isplativost tih djelova je upitna.

Motor i mjenjač

  Prva stvar koju primjetite kad upalite ovaj automobil je zvuk motora. Vjerojatno je ista situacija sa večinom drugih vozila, ali kod ovog se motor stvarno čuje! Prepoznatljiv i glasan zvuk diesel motora vas prati neovisno o brzini, okretajima ili stupnju prijenosa u kojem se nalazite. Taj "problem" je učinkovito riješen ugradnjom novog Alpine zvučnog sustava sa dva stražnja i dva bočna zvučnika te glasnijim slušanjem muzike u vožnji. Mogli bismo iz toga zaključiti da je to automobil prije svega za mlade. Ipak, osim svojstva da se jako voli hvaliti svojim podrijetlom, moje iskustvo je da je motor odličan. Nisam neki stručnjak za automobile pa je najbolje da kopiram tekst iz auto-klubovog testa: "Naiđete li na dizelaša 2.0 koji ne dimi, ne trza u leru i normalno vuče, kupite ga bez razmišljanja. To je motor iz "stare škole", koji je iznimno čvrst i malo opterećen te se u normalnim okolnostima praktički ne može uništiti. Ipak, temeljito ga pregledajte, jer je zbog povoljne potrošnje, mala je vjerojatnost da će ga netko prodati očuvan primjerak."
  Motor se solidno ponaša u vožnji, na višim okretajima osjeti se pomoć turbopunjača pa prebacivanjem u nižu brzinu nema nikakvih problema s ubrzavanjem i pretjecanjima.

Ovjes opis

  Mazda je na cesti prilično stabilna te daje dojam sigurnosti. U zavojima nema nikakvog naginjana karoserije ni proklizavanja čak i kod prevelikih brzina za ovaj automobil. Ovjes je krut i neravnine na cesti se osjete, al ne toliko da utječu na udobnost vožnje. Posebno mi se sviđa upravljivost automobilom zimi na sniježnoj cesti kad se ponaša vrlo stabilno, ne zanosi se i uzbrdice, kad se večina automobila parkira sa strane, nisu nikakav problem - uz dobre zimske gume, naravno.

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost, kvaliteta izrade

  U unutrašnjosti automobila se nakon 10 godina ne vide nikakvi znakovi habanja te je, iako nije neko remek djelo dizajna, izrađena kvalitetno.
  Znakovi hrđe vidljivi su jedino na djelovima podvozja koji su iz nepoznatog razloga ostali neizolirani. Neizolirano područje nije veliko te naknadna izolacija nije nikakav problem ni poseban trošak.

Pozitivno

  -mala potrošnja
  -pouzdanost
  -odličan ovjes

Negativno

  -skupi orginalni rezervni djelovi
  -bučan rad motora

Popularno

Cijene goriva INA (18.06.2013)
Eurosuper BS 95
Eurosuper BS 95 Class
Eurosuper BS 98
Eurodizel BS
Eurodizel BS Class
Autoplin (UNP)
Autoplin - autocesta
 
Marka automobila
Mjenjač
Tip motora

Ukupno recenzija: 27